Dry needling is een nieuwe behandelmethode van de fysiotherapeut. Door middel van een speciale techniek worden spieren aangeprikt en raken op die manier langdurig ontspannen. Dry needling gebruikt een hele dunne naald waarbij geen vloeistof wordt gebruikt. Er wordt hierbij dus geen vloeistof in het lichaam gebracht. De naald die gebruikt wordt is hetzelfde als die van de acupuncturist. Echter is de techniek heel iets anders en kan het niet vergeleken worden met klassieke acupunctuur.


Hoe werkt dry needling?

Bij de techniek gebruiken we hele dunne ‘droge’ naaldjes. Voordat de techniek gebruikt wordt bekijkt de fysiotherapeut eerst of u wel in aanmerking komt. Dit gebeurd door te kijken naar de soort klacht. De pijnklachten moeten voortkomen uit specifieke verhardingen in de spier. Deze noemen we ook wel ’triggerpoints’. Wanneer deze triggerpoints gevonden worden bij het lichamelijk onderzoek kan er gekozen worden voor dry needling therapie.

De techniek is gericht op het ‘uitschakelen’ van deze triggerpoints. Via het gericht aanprikken met het naaldje worden deze punten gevonden en gedeactiveerd. Daarna raken de spieren snel en langdurig ontspannen. Tijdens een behandeling worden er meerdere punten behandeld. Dit resulteert vaak direct al in toename van de beweeglijkheid van een gewricht. Soms voelt het behandelde gebied beurs aan na de behandeling. Dit trekt na een paar uur tot een dag weer volledig weg.

Hoe kunnen triggerpoints ontstaan?
Triggerpoints kunnen door verschillende oorzaken ontstaan. Veelvoorkomende zijn: onverwachte bewegingen, een ongeval, houdingsproblematiek, overbelasting, gips immobilisatie, stress of als gevolg van een andere lichamelijke klacht zoals bijvoorbeeld een meniscusletsel of schouderklacht. De verschillende triggerpoints geven vaak uitstralende pijn volgens een specifiek patroon. Soms is het dus nodig dat bij onderarm klachten ook de schouder behandeld wordt. Dit geld tevens voor bijvoorbeeld onderbeen klachten waarbij ook de heup geprikt kan worden. Dit zal dus tijdens het lichamelijk onderzoek ook bekeken moeten worden.

Gebieden die vaak in aanmerking komen voor de dry needling therapie zijn schouder, arm, heup en beenklachten. Triggerpoints veroorzaken naast pijn vaak ook een stijfheid in de spier en krachtsvermindering. Hierdoor is het mogelijk dat u de omliggende gewrichten op een andere manier gaat bewegen. Dit kan de oorzaak zijn van eventuele klachten verderop in het lichaam.

Hoe voelt dry needling aan?
Het inbrengen van het naaldje voelt u bijna niet. Als het juiste triggerpoint aangeprikt wordt, spant de spier zich even lokaal aan. Dit noemen we een local twitch reflex. Het moment dat de triggerpoint geraakt wordt kan aanvoelen alsof de spier kortdurend verkrampt.

Kosten en vergoedingen
Voor een dry needling behandeling worden geen extra kosten in rekening gebracht. Wanneer u aanvullende verzekerd bent zal dit gedeclareerd worden bij uw zorgverzekeraar. Wanneer u geen vergoeding (meer) krijgt van uw zorgverzekeraar zal het bij u gedeclareerd worden als zitting fysiotherapie.

Heeft u nog vragen?
Neem contact op met Fysiotherapie R.J.J. de Lange.